2023-03-01

Kvalitetsprodukter som skaper arbeidsplasser

Halvveis inn i Dalsfjorden, i sentrum av Dale, finner vi en bedrift som tilrettelegger arbeidsplassen sin for at mennesker med ulike behov skal ha en jobb å gå til.

‒ Dette er ordentlig håndverk. Det er solid, og det ser utrolig bra ut, forklarer Tone Hartviksen, ESG-ansvarlig i 4Service, mens hun viser frem et eikebrett produsert av Vevang. Hun fortsetter:

‒ Å bestille et lignende produkt som har vært masseprodusert, for eksempel i utlandet, er helt uaktuelt når du ser dette resultatet. I tillegg er Vevang en bedrift som bidrar til at mennesker ikke havner i utenforskap. Dette er en viktig sysselsetting, og det skal vi støtte!

Når ordinære arbeidsplasser ikke passer

Vevang Produksjon er en såkalt vekstbedrift. Det vil si, en bedrift som leverer tjenester til NAV. Mange av tiltaksdeltakerne og -ansatte har flere år bak seg i ordinært arbeid, men har havnet i en situasjon der de trenger drahjelp for å komme seg opp og videre i livet. Andre er unge mennesker som har falt ut av skolen, personer med utviklingshemming, personer med rusproblemer, eller som av andre årsaker trenger ekstra bistand for å kunne mestre en jobb.

Hos Vevang har de arbeidsmarkedstiltak som er tilpasset den individuelle arbeidstakeren; varig tilrettelagt arbeid (VTA) og arbeidsforberedende trening (AFT).

‒ Mange som jobber hos oss har kanskje prøvd seg i ordinært arbeid, men ikke fått dette til å fungere over tid. Da har de begynt med tilrettelagt arbeid hos oss, noe det er NAV som tar en vurdering på, forklarer Monika Høyvik Landøy, ansvarlig for salg og marked i Vevang.

I hovedsak jobber de ansatte med produksjon av produkter og tjenester som markedet vil ha. Vevang har blant annet tatt over en hjemmehjelpstjeneste for kommunen, der de ansatte er hjemme hos de eldre. I tillegg har de en stålavdeling, et vaskeri, et snekkerverksted og driver med grøntarbeid om sommeren. Det er fra snekkerverkstedet at 4Service bestiller sine produkter.

‒ Vi bruker eik når vi lager serveringsbrett, kortholdere, bestikkasser og mange andre produkter. Dette er produkter som mange mestrer å lage. Designet blir skissert i samarbeid med 4Service, der vi ser på utforming, logo og tekst. Vi legger mye arbeid i finishen, og sluttproduktets resultat er viktig, sier Monika.

Ansatte som føler seg nyttige

Det var gjennom Søtt+Salt at Vevang og 4Service ble kjent med hverandre. Det som startet som et lokalt samarbeid på Vestlandet, har nå blitt et landsomfattende prosjekt, der Vevang produserer produkter for 4Service-lokasjoner over hele landet.

‒ Vi er veldig glade for å ha kommet inn på dette markedet. Våre ansatte føler seg nyttige og viktige. Arbeidslivet er veldig annerledes i dag, og det er ikke mange slike jobber. Derfor skaper dette enorm verdi for de som faktisk har en viss arbeidskapasitet og -lyst. Hos oss får de ansatte timelønn i tillegg til støtten de har hos NAV, forklarer Monika.

De ansatte jobber i hovedsak fra ni til tre hver dag, men noen har kortere dager og ikke alle jobber hver dag. De følger Arbeidstilsynets krav om ferie, men mange av de ansatte er innom Vevang i ferien sin da ikke alle liker å ha fri fra jobb.

‒ Dette er en plass som er veldig viktig for mange av de ansatte. Det er sosialt, og flere er gode venner med hverandre. Ferien kan derfor bli lang for mange.

‒ Vi er veldig glade for å ha kommet inn på dette markedet. Våre ansatte føler seg nyttige og viktige. Dette skaper enorm verdi for de som faktisk har en viss arbeidskapasitet og -lyst.

Monika Høyvik Landøy Ansvarlig for salg og marked i Vevang

Det er ikke bare i ferier at de ansatte ønsker å tilbringe tid på arbeidsplassen der de trives så godt. Monika forklarer:

‒ Vi har en ansatt som skadet den ene hånden sin. Vedkommende ønsket ikke å sykemelde seg, men ville gjerne komme på jobb. Da sørget vi for å tilrettelegge og personen kunne jobbe som vanlig.

Det er ingen tvil om at Vevang er ekstremt tilpasningsdyktige, både for sine medarbeidere og for sine kunder. Derfor er dette et samarbeid som også vil fortsette inn i fremtiden.

‒ Vi synes samarbeidet med 4Service har vært veldig givende så langt. At vi nå leverer produkter til så mange byer er spennende, og det sikrer masse god aktivitet og arbeidsoppgaver for oss, avslutter Monika.

Solide tjenester for ditt bygg

I 4Service jobber vi hele tiden for å ta gode og bærekraftige valg som favner hele vår organisasjon. Vi har valgt å satse på tre ulike områder der vi ser at vår drift har et stort nedslagsfelt: Mat, miljø og mennesker. Samtidig, ser vi hele tiden på hvordan vi kan jobbe enda bedre og gjøre en større forskjell for oss selv og for samfunnet. Har du lyst til å vite mer om hvordan vi jobber og hva vi kan gjøre for ditt bygg? Les mer om våre tjenester her på nettsiden vår, eller ta kontakt i dag for en uforpliktende prat.

Flere aktualiteter

 • Gresk varme på Valle

  Øst i den travle hovedstaden vår, finner vi et område som gjennom mange hundre år har gått fra å være slottsmark under Akershus, til å bli en unik kontordestinasjon. Valle er i nyere tid kjent for sine idrettsanlegg, men i dag er området under en spennende utvikling.

  Les mer
 • Gresk varme på Valle

  Øst i den travle hovedstaden vår, finner vi et område som gjennom mange hundre år har gått fra å være slottsmark under Akershus, til å bli en unik kontordestinasjon. Valle er i nyere tid kjent for sine idrettsanlegg, men i dag er området under en spennende utvikling.

  Les mer
 • Verdien av A4-livet

  I Oslo rådhus finner du Nordens største klokkespill. Bygget er også sete for Oslos byråd og bystyre. Om du ønsker, kan du faktisk gifte deg i Munchrommet. Men den viktigste oppgaven som gjøres her, er kanskje den noe mindre kjente sysselsettingen av mennesker som tidligere har stått utenfor arbeidsmarkedet.

  Les mer
 • Ideer som engasjerer

  Har du servert mat til rundt 1000 personer på én gang før? I lyse og moderne lokaler, omringet av de syv fjell, gjør en av våre dyktige kjøkkensjefer dette hver dag, og nå deler hun flere av sine hemmeligheter for å lykkes på et kjøkken!

  Les mer