2023-02-13

Verdien av A4-livet

I Oslo rådhus finner du Nordens største klokkespill. Bygget er også sete for Oslos byråd og bystyre. Om du ønsker, kan du faktisk gifte deg i Munchrommet. Men den viktigste oppgaven som gjøres her, er kanskje den noe mindre kjente sysselsettingen av mennesker som tidligere har stått utenfor arbeidsmarkedet.

‒ Har du vært i utenforskap i mange år så vet du ikke hva du har gått glipp av. Her på Rådhuset, har jeg virkelig fått smaken på arbeidslivet. Og det er takket være mine kollegaer og arbeidsgiver som virkelig setter pris på at jeg kommer hver dag og gjør den jobben jeg gjør, forklarer Eirin Enoksen.

Eirin begynte å jobbe på Rådhuset gjennom det kommunale tiltaket Nyttig Arbeid i 2020. De første årene stod Eirin som regel ved inngangen til det nye møteromssenteret som åpnet samme år. Her hjalp hun gjestene med å finne riktig møterom. Av og til måtte hun bistå gjester som hadde gått seg vill med å finne riktig vei. I dag jobber Eirin i en 100 prosent stilling, og er fast ansatt i 4Service. 

‒ Mange ønsker å være i aktivitet, selv om de kanskje er ufør. De som kommer til oss skal få muligheten til å prøve seg på arbeidsmarkedet igjen, etter selv å ta dette initiativet. Vi tror at med riktig arbeidsplass, tid og arbeidsprosent, er det mange som har kapasitet til å komme seg tilbake til arbeidslivet, forklarer Dugald Hultberg, seksjonsleder i Nyttig Arbeid.

Knirkefri overgang til fast jobb

I Nyttig Arbeid kommer menneskene fordi de har lyst, og blir så lenge de selv synes at de er nyttige. Helt siden 2010, har Nyttig Arbeid hjulpet mange uføre med å komme seg tilbake på arbeidsmarkedet. I de fleste tilfeller er nøkkelen tid og tillit. Dugald forklarer:

‒ Overgangen til arbeidslivet, og fast jobb for Eirin, har ikke vært så stor. Vi hadde en perfekt match mellom de oppgavene som Eirin gjorde og de oppgavene som stillingen 4Service skulle fylle. De gangene vi har best løp med ansettelser, er der vi har hatt tett samarbeid over tid. For oss er det utrolig gøy at Eirin har fått fast jobb. Ikke minst er jo dette flott for henne!

‒ Dette er første gangen i livet jeg har en fast stilling. Én uke jobber jeg fra syv til tre, den andre jobber jeg fra ni til fem. Og jeg stortrives med å være inne i A4-livet, forklarer Eirin.

En hverdag med trygge rammer er noe hun har oppdaget i senere tid – det samme med friluftslivet.

En hverdag med trygge rammer er noe hun har oppdaget i senere tid – det samme med friluftslivet.

‒ Jeg er opprinnelig fra Harstad, men flyttet derfra da jeg var 15 år. Når jeg drar tilbake, hender det jeg kikker opp på fjellene og spør om de alltid har vært der, ler hun.

Dette er første gangen i livet jeg har en fast stilling. Én uke jobber jeg fra syv til tre, den andre jobber jeg fra ni til fem. Og jeg stortrives med å være inne i A4-livet.

Eirin Enoksen

Lommekjent

På Oslo rådhus har Eirin blitt lommekjent blant de mange ganger, trapper, haller og rom. Oppgavene hennes har endret seg litt med årene. I dag er hun tettere på gjestene og treffer alt fra fredsprisvinnere til politikere.

‒ Jeg må jo passe på at Raymond Johansen får brødskivene sine, smiler hun, og fortsetter:

‒ I dag gjør jeg så mye forskjellig! Ingen dag er lik, og jeg er nok mye mer aktivt involvert i driften nå.

Rådhuset er et komplekst bygg å jobbe i. Kjøkkenet er lokalisert i en helt annen etasje enn der serveringen ofte foregår. Det samme gjelder porselenet som brukes. Koordinering er viktig, spesielt når det er store arrangementer i hus, som Nobels fredsprisutdeling. Eirin forteller:

‒ Det var et maskineri uten sidestykke. Absolutt alle visste nøyaktig hva de skulle gjøre, og ingen gikk i beina på hverandre. Samarbeidet fungerte så bra! Vi serverte mat og drikke til artister, politiet, NRK som skulle filme – og ikke minst gjestene og vinnerne.

Samhold på arbeidsplassen

Kollegaene på Rådhuset får mye av æren for at Eirin trives så godt.

‒ Det betyr enormt mye for meg at noen forventer at jeg skal møte opp på jobb. Vi er ganske flinke til å hjelpe hverandre – og skryte litt av hverandre. Jeg har så mange gode kollegaer her som hjelper meg med skatteprosenter og pensjonsforsikring. Her blir jeg ordentlig ivaretatt.

Når Eirin tenker på fremtiden, kommer hun tilbake til nåtiden:

‒ Jeg har ingen ambisjoner eller ønsker for hva som skal skje fremover. Jeg trives så godt med jobben min i dag. Og arbeidsstedet! Bare se på denne utsikten, utbryter hun, og peker ut mot Oslofjorden som ligger badet i den lave vintersolen.

Frostrøyken ligger som et tynt teppe over vannet, og det er ingen tvil om at det er mange minusgrader utendørs. Likevel, er det en lun og varm stemning inne på Rådhuset.

‒ Av og til går jeg opp i ett av tårnene og knipser noen bilder. Utsikten er helt upåklagelig, både sommer som vinter, avslutter Eirin.

Vil du jobbe sammen med oss?

Vi er stadig på utkikk etter medarbeidere som motiveres av lagarbeid, kreativitet og tillit. Hos oss er mulighetene mange for deg som drives av varierte dager og tempo – men også for deg som trives best i det stabile. Sjekk ut våre ledige stillinger – vi er sikker på at vi har noe som passer for deg!

Flere aktualiteter

 • Ideer som engasjerer

  Har du servert mat til rundt 1000 personer på én gang før? I lyse og moderne lokaler, omringet av de syv fjell, gjør en av våre dyktige kjøkkensjefer dette hver dag, og nå deler hun flere av sine hemmeligheter for å lykkes på et kjøkken!

  Les mer
 • Fra arbeidstrening til lønnet arbeid

  Med rundt 5000 ansatte i 4Service og en virksomhet i sterk vekst, er det ingen tvil om at mennesker er vår absolutt viktigste ressurs og største styrke. Det sosiale aspektet av ESG står sentralt, og for oss handler det om å benytte de arenaene og mulighetene vi som selskap har, til å sysselsette, gi rom for utvikling og skape nye arbeidsplasser.

  Les mer
 • Tar Møller Medvind-metoden inn i servicebransjen

  I Møller Medvind Arena står bærekraft sentralt – ikke minst når det gjelder det menneskelige aspektet. 4Service skal drifte kantine- og servicetilbudet i inkluderingsarenaen, og for første gang tar de i bruk Medvind-metoden som innebærer at medarbeiderne tilbys fulle, faste stillinger.

  Les mer
 • Reisebrev 2 - Bodø

  Vi i 4Service har kolleger og spennende prosjekter over store deler av landet. Så langt i 2022 har våre team vunnet en rekke nye kontrakter og vi vil i tiden fremover presentere et utvalg av disse via tradisjonelle reisebrev. Andre stopp blir kulturhovedstaden i 2024, nemlig Bodø.

  Les mer