2021-12-16

Lærlingskurven

I 2016 fikk Junus Supot Chimwiset lærlingplass på Søtt+Salt – 4Service sin merkevare på Vestlandet. Han sjonglerte kokkestudiet med fotballtrening, og lærte raskt å bli en lagspiller med en egen evne til å bidra i alle retninger på kjøkkenet.

– Å starte som lærling i en kantine der det ble servert en full buffet hver dag, gjorde at jeg lærte veldig mye, veldig fort, forklarer Junus om den første tiden som lærling.

En egen spillestil

Kunnskapen som Junus tilegnet seg, og evnen til å beholde roen i et hektisk spill, ble lagt merke til av kjøkkensjefen:

– Som lærling, sendte sjefen meg til en lærlingkonkurranse sammen med en kollega. Der måtte vi forberede en treretters meny og konkurrerte mot lærlinger fra andre restauranter i Bergen.

Junus og hans kollega gjorde det veldig bra, og kunne dra hjem med en solid andreplass i konkurransen. Dermed kvalifiserte de seg for en nasjonal konkurranse i Stavanger. Her måtte de også lage en treretters meny, men tok med noe annet enn en pokal hjem:

– Det var så utrolig mange dyktige mennesker der, og jeg lærte enormt mye av å delta. Jeg ble overrasket over at deltakerne ikke hadde jobbet som kokk hele livet, men var lærlinger som meg. Å kunne anrette en tallerken var nytt for meg, og en erfaring jeg tok med tilbake til kjøkkenet i Bergen, sier Junus.

Rollebytte

– Min første tanke da jeg fikk fagbrevet, var at jeg ønsket å fortsette i Søtt+Salt, men nå ville jeg prøve meg innen catering, forklarer kokken.

Junus holdt seg dermed i samme divisjon, men gikk nå inn i en ankerrolle på kjøkkenet:

– Jeg er veldig glad i å kutte opp grønnsaker, og jeg ville lære mer om hvordan de forbereder mat til catering. Jeg hadde også hørt at miljøet innen catering er veldig bra, og det stemmer, for jeg er fortsatt venner med mange av dem jeg jobbet med der, sier Junus.

Samtidig som Søtt+Salt catering fikk en ny og viktig ressurs, vokste lunsjtilbudet i Kronstadparken. Da det hadde blitt såpass stort at det trengte en person som kunne bidra på alle områder, var det én mann som var åpenbar i rollen: Junus ble hentet inn til kjøkkenet på Gartneriet.

Hummuskongen

– Her på Gartneriet slutter jeg aldri å lære nye ting – spesielt fra kjøkkensjefen min. Å bruke små detaljer for å løfte en rett, søtt eller sprøtt, er noe jeg synes er veldig gøy, sier kokken oppspilt.

Å ha en sentral rolle i et lagspill er noe Junus er vant til. På kjøkkenet blir han ofte tilkalt for å smake til en rett, eller sette sitt preg på menyene:

– Min kollega kaller meg «hummus king», siden jeg lager hummus av alt mulig! flirer Junus, og viser frem en lekker hummus laget av rødbeter.

Junus lærte å lage hummus da han var lærling, men liker å eksperimentere med ulike råvarer som hovedingrediens. Han bruker gjerne de tradisjonelle kikertene, men har ingen problem med å finne nye, spennende grønnsaker til rettene sine.

Som sentral midtbanespiller, håper vi at Junus vil spille på laget som får Bergen til å smake litt bedre i lang tid fremover.

Vi heier på de som velger yrkesfag!

Er du snart ferdig som lærling, eller kanskje du allerede har et fagbrev? Da bør du følge med på våre ledige stillinger her. Vi vil gjerne høre fra deg!

Flere aktualiteter

 • 4Service har inngått avtale om ny Camp for Hæhre Entreprenør

  4Service har inngått avtale med Hæhre Entreprenør om drift av Camp i forbindelse med utbygging av E6 Kvitamar - Åsen.

  Les mer
 • 4Service sponser initiativet Næringslivet Møter Østkanten

  4Service sponser initiativet Næringslivet Møter Østkanten. Konseptet kommer opprinnelig fra Sverige, og har som formål å sørge for integrering og nettverksbygging gjennom sjakk som en brobyggende aktivitet.

  Les mer
 • 4Service med storsatsing i Tollgaarden

  4Service har inngått en avtale med Entra om utvikling av et bredt spekter av serveringstilbud i Tollgaarden, like ved Oslo S.

  Les mer
 • Internasjonal og prisbelønt kaffeaktør etablerer seg i Norge

  Internasjonal og prisbelønt kaffeaktør etablerer seg i Norge

  Les mer