2020-12-11

Fagbrevet som førte til lederstilling.

Det er mange veier å gå med et fagbrev som kokk. Jon-Filip Johannessen har valgt en helt egen retning som har snirklet seg via Nordsjøen, kreativ ledelse og 200 posjerte egg som kunne ha endt sine dager som eggesalat.

Etter fem år i 4Service, har Jon-Filip gått fra å være kjøkkensjef til å bli driftsleder for Søtt+Salt i Bergen – 4Service sin merkevare på Vestlandet.

– Jeg startet min karriere som kokk på Restaurant Hallingstuene, midt i Geilo sentrum, der grunnmuren for faget ble lagt. Her var jeg i fem år, før ferden gikk videre til Sandefjord og Mathuset Solvold. Her fikk mitt gastronomiske spekter virkelig blomstre! Fem år senere vendte jeg hjem til Bergen og fikk utforsket livet som kokk i Nordsjøen, der jeg jobbet på et storkjøkken med høyt tempo og lange, intensive dager, forteller Jon-Filip om den innholdsrike karriereveien sin.

Da riggene plutselig ble plassert på land, stod Jon-Filip på bar bakke. Derfra, måtte han peile seg ut en helt ny kurs. Heldigvis hadde han et fagbrev i ryggsekken og et kreativt hode under kokkelua.

Folke Bernadottes vei

Gode kontakter i bransjen introduserte Jon-Filip for det som skulle bli et helt nytt og fremoverlent kantinekonsept på land. Ferden gikk dermed videre til 4Service og Folke Bernadottes vei 38 (FB38). Jon-Filip ble ansatt som kjøkkensjef og fikk ansvaret for syv medarbeidere i en rykende fersk kantine med tilhørende kaffebar. Med gode råvarer og inspirerende menyer, serverte teamet lunsj til de rundt 600 leietakerne hver dag.

– Hva er egentlig lunsj? Og hvordan kan vi lage det enklest mulig, samtidig som det oppleves nytt og spennende og gir matglede til våre kunder hver dag? spør Jon-Filip.

Kreativitet har vært et viktig krydder i bergenserens matfilosofi. En dag hadde han sett seg lei av den tradisjonelle måten å servere stekt egg med bacon på. Han fant dermed frem en stor steamer og lagde 200 posjerte egg på én gang.

– Hvor ofte har du fått servert posjert egg i en kantine? Det handler om å være uredd. I verste fall måtte vi sette eggesalat på menyen dagen etter, humrer driftslederen.

– Jeg tror min reise i 4Service hjelper meg å se de menneskene som jobber ute på kjøkkenet og har det travelt.

Jon-Filip Driftsleder for Søtt+Salt i Bergen

Ønske om å påvirke

For Jon-Filip ble sammensetningen av kreativ ledelse og inspirasjon grobunn for et ønske om å påvirke driften i enda større grad.

– Noen søker seg kanskje til andre steder for å få nye utfordringer. Jeg tok en samtale med min leder og spurte om jeg kunne få mer ansvar, forklarer Jon-Filip, og fortsetter:

– At jeg tidligere har vært kjøkkensjef, gjør at jeg kan tenke operativt som driftsleder.

Jon-Filip mimrer tilbake til de velvalgte ordene som læreren hans på Geilo en gang sa, og som fortsatt sitter som klistret i pannen: «Gå inn for å gjøre en innsats». Jon-Filip fikk servert en helt ny stilling, men har smakt den til med både økonomikurs og tilleggsutdanninger. Innsatsen har gitt han mange knagger å henge arbeidsoppgavene sine på:

– Jeg tror min reise i 4Service hjelper meg å se de menneskene som jobber ute på kjøkkenet og har det travelt. Jeg er opptatt av at disse menneskene skal ha det bra på jobb, og at de skal kunne påvirke hverdagen sin. Det bor mer i oss enn hva vi tror, og det er min oppgave å sørge for at disse menneskene kan påvirke arbeidsplassen sin og være kreative, sier driftslederen.

Upløyd mark

Fra kontoret sitt i Kronstadparken, peker Jon-Filip på det nye bygget som snart skal huse enda flere medarbeidere. 4Service vokser stadig, og gjennom sin nåværende stilling ønsker han å bidra til at driften stadig blir bedre:

– Ikke nok med at menneskene har det bra på jobb, må vi sørge for å ha gode løsninger for fremtiden og ikke bare i dag. Vi må ta konseptet vårt ett steg videre og tørre å prøve, avslutter Jon-Filip med et glimt i øyet.

Vi gleder oss til å se hvordan Jon-Filip vil sette sitt preg på maten som skal serveres i våre kantiner i årene som kommer, og den videre reisen til driftslederen i 4Service.

Vil du være med?

Vi vokser stadig og trenger hele tiden nye og engasjerte medarbeidere. Har du lyst til å bli med på reisen til 4Service? Sjekk ut våre ledige stillinger her.

Flere aktualiteter

 • Årets mest bærekraftige storkjøkken

  4Service vinner Matprisen 2020 for årets mest bærekraftige storkjøkken.

  Les mer
 • 4Service nominert til Årets Service- og Handelsbedrift

  4Service er stolte av å være blant de tre nominerte i kategorien «Årets Service- og Handelsbedrift».

  Les mer
 • VIF Hockey signerer med 4Service/Gastro Catering

  VIF Hockey og 4Service har signert en kombinert leverandør- og sponsoravtale.

  Les mer
 • 4Service om coronaviruset

  4Service tar situasjonen relatert til coronaviruset alvorlig. Vårt beredskapsteam følger utviklingen nøye og forholder seg til retningslinjer, råd og anbefalinger fra Folkehelseinstituttet.

  Les mer