2022-01-11

Veien til fagbrevet.

Hilde Marie Sundli har jobbet med råvarer og matlaging i mange år. For litt under ett år siden tok hun et valg som skulle vise seg å gi henne noe som er svært ettertraktet i dag.


– Det har nesten blitt en trend! Vi er tre stykker fra to bygg som nå skal ta fagbrevet om ikke så lenge, sier Hilde Marie Sundli, kokk på De Tre Stuer – en del av 4Service.

De to byggene Hilde Marie sikter til ligger i Skonnertvegen, like ved «Trondheims Dubai», som de lokale også kaller Grilstad Marina. 4Service har personalrestauranter i de to byggene som ligger vis-a-vis hverandre, og på kjøkkenet i nummer syv står Hilde Marie som snart er ferdig på jobb.

– Jeg liker veldig godt arbeidstiden min. Vi jobber vanligvis fra syv til tre, men av og til kan det hende jeg jobber fra seks til to. Det er utrolig fleksibelt og lett å kombinere med familieliv, forklarer hun.

En pondus fylt med kunnskap

Hilde Marie har faktisk et fagbrev fra før – som slakter – og jobbet ti år i kjøttdisk. Etter hvert så hun seg lei av å jobbe helgevakt i butikk. Hun tok derfor skrittet videre til å bli kantineleder for De Tre Stuer på Lade. Der var hun i tre år før hun ønsket å trappe ned på ansvarsnivået. Trivselen med å lage mat var noe som gjorde at Hilde Marie fortsatte på kjøkkenet, men samtidig ønsket hun mer tyngde i arbeidet sitt. Derfor bestemte hun seg for å ta kokkefagbrevet og begynte med dette i desember 2021. Teoriprøven skal hun ta nå i juni, og deretter blir det eksamen med en praktisk oppgave.

– Jeg ser at det har vært veldig lurt å fylle på med faglig kompetanse i denne jobben. Selv om vi lærer utrolig mye på kjøkkenet, er det ufattelig mye nyttig informasjon vi får gjennom teorien – og som jeg kan bruke i hverdagen. Jeg har mye mer forståelse av grunnprinsippene rundt matlaging. Gjæring, for eksempel, er noe jeg forstår i større grad nå. For ikke å snakke om smakstilsetninger. Men nå gleder jeg meg til å bli ferdig, forklarer Hilde Marie mens hun ramser opp flere ting hun har lært.

Den engasjerte kokken har fortsatt bruk for sine lederkunnskaper, og er ofte med på å bestemme menyer og setter gjerne sitt preg på det som serveres i personalrestauranten.

– Du er jo sjef når sjefen er borte, smiler hun og fortsetter:

– Vi rullerer på rollene her på kjøkkenet. Det er utrolig fint, for det kan for eksempel være belastende å kun jobbe på ett sted over lengre tid – for eksempel i varmmatavdelingen.

Gjestene gleder seg

Selv om Hilde Marie og hennes to andre kolleger kun serverer gjestene sine i drøyt to timer om dagen, ligger det timevis med planlegging og forberedelser for å få til resultatet som faktisk får gjestene til å ville dra på kontoret om morgenen.

– Det beste med denne jobben er å se at gjestene våre gleder seg til å komme på jobb. Vi kjemper litt mot hjemmekontoret, og da er det så fint å se at det vi gjør her på kjøkkenet får folk til å ville dra fysisk på kontoret.

I Skonnertvegen syv har de mye å se frem til i tiden som kommer – da vil fagbrevet og lederkunnskapene til Hilde Marie kanskje bli enda mer viktig. Med en økning av gjester på 75 prosent er det ventet et større trykk på det allerede travle kjøkkenet.

– Det er ca. 200 gjester her hver dag nå, men vi skal snart bli 350. Da får vi nok en ny kollega, smiler Hilde Marie, før hun avslutter:

– Det kommer ikke til å bli en utfordring, for fellesskapet her på kjøkkenet står sterkt og vi trives veldig godt med det vi gjør og det samarbeidet vi har.

Vi heier på de som velger yrkesfag!

Går du med en drøm om å ta fagbrevet, eller kanskje du allerede har et fagbrev? Da bør du følge med på våre ledige stillinger her. Vi vil gjerne høre fra deg!

Flere aktualiteter

 • Søtt+Salt skal sette smak på Nygaarden

  Bergen-selskapet Søtt+Salt, en del av 4Service, skal utvikle og drifte et helt nytt service- og serveringstilbud i Nygaarden på vegne av Entra. Her kommer også Bergen sentrums første Søtt+Salt håndverksbakeri.

  Les mer
 • 4Service kjøper Ålesundsbedriften Apex Renhold

  I dag ble det klart at Apex Renhold kjøpes av den nasjonale aktøren 4Service.

  Les mer
 • 4Service tilbakekaller over fire hundre permitterte ansatte

  Våre medarbeidere har de siste to årene vært gjennom flere tøffe perioder, og vi er så glade for at forrige ukes permitteringer nå kan tilbakekalles.

  Les mer
 • Lærlingskurven

  I 2016 fikk Junus Supot Chimwiset lærlingplass på Søtt+Salt – 4Service sin merkevare på Vestlandet. Han sjonglerte kokkestudiet med fotballtrening, og lærte raskt å bli en lagspiller med en egen evne til å bidra i alle retninger på kjøkkenet.

  Les mer